Kinderboekenweek 2018

KBW18Wat was het een leuke kinderboekenweek. Wat een eer om als schrijver/illustrator aanwezig te mogen zijn bij het feest in Dok Zuid, en een illustratie demo te geven voor de klassen op de lokaties van PC Montessori. Ook veel dank aan CODA Bibliotheek!

Nieuw boek!

9200000092170339Simon de Schaker (deel 1: Akelige Arnold) is geschreven door Joyce van de Meijden en uitgegeven door FC Klap uit Hilversum. Simon is een stoere jongen van tien jaar met een droom. Later wil hij topsporter worden, maar geen spits bij Ajax zoals zijn vader hoopt. Simon wil net zo’n goede schaker worden als zijn oom Arnold. Een spannend avontuur, met illustraties van Oirik, is hier te bestellen.

Instagram

IMG_9931Volg Oirik op instagram! De instagramfeed is vooral gericht op het dagelijkse leven met ideetjes, losse schetsjes, doodles, krabbels, illustraties en vrij werk.

De Nationale Voorleeswedstrijd

2018-03-07-16.29.38Man, man, man… wat was dat spannend. Als (kinderboek) auteur werd Oirik gevraagd als jurylid aanwezig te zijn bij de halve regiofinale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018. Wat waren de kandidaten allemaal goed, en wat hadden we het als jury lastig om een winnaar te kiezen!
Uiteindelijk kozen we voor Mirthe, zij gaat onze regio vertegenwoordigen bij de provinciefinale. We weten zeker dat ze het fantastisch zal doen!

Workshops striptekenen!

2017-10-04-10.13.00-2Wat is het toch mooi om als illustrator nieuw talent te inspireren. In samenwerking met de buren van CODA Bibliotheek geven we af en toe een workshop striptekenen.

We zijn al bij een aantal verschillende basisscholen in de regio geweest, en hebben de workshopzaal goed gevuld tijdens het grote Kinderboekenweekfeest. De reacties van kinderen, leerkrachten en ouders zijn zo leuk, dat we dit zeker vaker gaan doen!

Dickie en Giga 2

coverNaast al het ontwerp- en tekenwerk, schrijft Oirik ook graag avonturen voor kinderen. Het was weer een hele reis, maar daar zijn ze weer: Dickie en Giga!

Dickie en Giga keihard de kluts(er) kwijt! is de opvolger van Dickie en Giga worden keihard aangevallen! Dit grappige verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een alien is gek en dynamisch, en de stripachtige tekeningen maken het nog veel leuker. Dickie en Giga is een knaller van een kinderboek, boordevol actie en humor!

Met dank aan de geweldige steun van Uitgeverij Gottmer!

Fotoserie Apeldoorn bevrijd 1945

Alweer een tijdje geleden maakte Oirik de ontwerpen voor het provinciebrede en zomerlange erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland, over de Gelderse militaire historie. Er kwamen hier in de studio toen een aantal bijzondere foto’s over de bevrijding van Apeldoorn in 1945 uit het CODA Archief langs. Met die foto’s in de hand gingen we langs diezelfde plekken in Apeldoorn, om zo deze ‘raampjes naar het verleden’ te schieten. Mooi om bij stil te staan, in de aanloop naar bevrijdingsdag 2016.

Het leverde ook een mooie pagina in de krant op, dat online terug te lezen is. De serie is ook te vinden bij CODA.

And the nominees are…

12303961_968232259880186_2747116831518264619_oWauw, ongelooflijk! Nee… grapje zeker! Echt? Dickie en Giga zijn genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debutant! Alleen al door de nominatie zijn Dickie en Giga (en Snarfje!) eindeloos vereerd.
De prijs is vernoemd naar Hotze de Roos, de schrijver van de boeken over De Kameleon (uitgeverij Kluitman).

Bytheway, het boek ligt dus in de winkel! Uitgegeven door Gottmer, en onder andere hier verkrijgbaar. Meer informatie over de prijs en de andere twaalf genomineerden lees je bij Zaanse Kinderjury.

Update: met een gedeelde 2e plaats zelfs de zilveren plak voor Dickie en Giga!

Kinderboek: Dickie en Giga

grokodokoOók van Oirik, en dit jaar nog in de winkel, het spannende kinderboek ‘Dickie en Giga worden keihard aangevallen!’ Nu zul je misschien denken: ‘Waar gaat het over dan? Bij welke uitgever dan? Wat gaat ‘ie kosten dan?’ Binnenkort lees je meer.

Oké, een klein tipje van de sluier… het is een spannend avonturenboek van nog veel meer dan 100 pagina’s. Er komt van alles in voor: ruimtewezens, lazerpistolen, kippen (zowel levend als gebraden), robots en slijmerig spul. Het is niet echt samen te vatten in zo’n kort berichtje als dit hoor, dus… mis hem niet!

Welkom Martijn!

481951_503882769673960_1604369335_nWelkom in de studio in het ACEC: Martijn! Martijn is een bekend gezicht op het mediapark. Als cameraman werkt hij het meest voor de publieke omroep, draait daar onder andere het journaal, nieuwsuur en studio sport. Maar Martijn kan moeilijk stilzitten, daarom werkt hij vanaf nu ook hier in de studio als cameraman/editor aan allerlei producties voor tv en commercial.